tech

Fem saker

Snart är det höst och jag tänkte summera fem saker som jag upptäckt, upplevt eller inspirerats av under våren och sommaren 2018. Häng med!

1. Fashion Tech Talks

I våras besökte jag Fashion Tech TalksFotografiska. Det är en konferens som handlar om den tekniska utvecklingen inom modebranschen med fokus på machine learning, nya hållbara material, försäljning och marknadsföring.

Jag är glad att jag gick dit, även om jag inte jobbar med mode så är ju techbiten väldigt spännande tycker jag.

Höjdpunkterna under dagen var Danica Kragic (robotforskare och professor på KTH), Martine Jarlgaard (grundare och designer för sitt eget märke, observera hennes fantastiska byxkjol i klippet!), och Alfredo Orobio (grundare och designer för AWayToMars). Konferensen var kurerad av Linda Leopold.

2. RS500: Rolling Stones lista över världens 500 bästa album

Magasinet Rolling Stone har tagit fram en lista över de 500 bästa albumen genom tiderna. Resultatet baseras på två omfattande undersökningar, en från 2003 då de bad en panel med 271 artister, producenter, journalister och annat branschfolk att välja ut sina favoritalbum. Den andra, som gjordes 2009, gjordes med hjälp av ett gäng experter som då fick i uppdrag att välja de bästa albumen från 2000-talet. Och resultatet blev detta.

Nu önskar jag bara att det fanns någon smart liten app som kunde hjälpa mig att välja och fördela ut alla album över en viss tid, så att jag på ett systematiskt sätt kan bocka av ett album i taget! Även om jag har ett mycket stort musikintresse har jag inte hört alla dessa skivor och vill såklart täppa igen luckorna och det ganska snabbt helst!

Apropå Rolling Stone, de gjorde om sin logotyp och sajt nu i somras. Här kan man se hur det gick till.

3. Pitchforks retrorecensioner

Nätmagasinet Pitchfork gör mycket kul tycker jag. Min senaste upptäckt är deras recensioner av gamla album. Det här har fått mig att återupptäcka musik jag glömt bort och fått mig att älska mina gamla älsklingsalbum ännu mer. Vissa av mina favoriter släpptes när jag var för liten för att hänga med i musikrecensioner. Och det känns så fint att få dem bekräftade även i nutid. Här är några av mina absoluta favoriter under nutidslupp:

George Michaels ”Listen Without Prejudice”, släpptes 3/9 1990.

Neneh Cherrys ”Raw Like Sushi”, släpptes 5/6 1989.

Pet Shop Boys ”Behaviour”, släpptes 22/10 1990.

4. Capitol Bio

Nyöppnade Capitol Bio på Sankt Eriksgatan började som ett projekt på Kickstarter och är nu en fantastiskt fin biograf inredd i Art Deco-stil. De visar både gamla och nya filmer och kör kul temakvällar. Bonus: Vin är tillåtet under filmvisningarna och det finns soffor!

5. Rosling Factfulness

Ska du läsa en bok i år så läs ”Rosling Factfulness” av Hans, Ola och Anna Rosling. Jag lärde mig så otroligt mycket av dessa 364 sidor och tycker att den borde vara obligatorisk läsning för alla läskunniga personer.

Divide & Conquer

Hello World! En dröm har gått i uppfyllelse, jag och Thord har startat egen digitalbyrå! Vi tillsammans med stjärnorna Emma och Anders gör webbutveckling, design och digital strategi. Vi gillar att bygga appar, API:er och ehandelslösningar. Dessutom vågar jag påstå att vi besitter WordPress-kunskap i världsklass.

Divide & Conquer – now open for business! Mejla eller ring om du vill jobba med oss! Eller kom förbi vår studio på Tomtebogatan 18 på en kaffe (har du en vovve så finns det en bonus).

Och följ oss gärna på Instagram. Det här ska bli så kul!Fem saker

En gång i månaden ska jag skriva ett sådant här inlägg. Det vill säga, lista saker jag testat och gillat. Så, nu har jag skrivit det så nu måste det bli så. Check.

1. Livia

Livia är en apparat som ska lindra mensvärk. Den här lilla produkten använder sig av elektriska impulser för att stoppa hjärnans smärtsignaler. Smärtan stoppas alltså innan den hinner nå hjärnan, så smart! Man sätter fast två små dynor på magen eller ryggen och dessa sänder sedan ut elektriska impulser som stimulerar nerverna. Man styr stimulansnivån med knappar + och -.  Livia kan enkelt sättas fast i byxlinningen, under tröjan eller i ett skärp och man kan utan problem använda henne (ja, det är absolut en hon) när man är på jobbet, ute och promenerar, är på fest etc. Det var genom crowdfounding på sajten Indiegogo som företaget iPulse Medical kunde utveckla Livia och det är jag glad för. Jag är nämligen mycket positiv till henne och tycker att värken verkligen lindras. Och jag har ändå 27 år av mensvärk bakom mig och har provat allt från värktabletter, spikmatta och värmedyna. Halleluja!

Läs mer om hur Livia funkar här.

2. Todoist

Den här lilla appen hjälper mig varje dag. Både i jobbet och privat, i telefonen och i datorn. Allt, precis allt jag ska göra och komma ihåg lägger jag in som to do’s i Todoist. Det här har minskat min stressnivå rejält, så snart jag slänger in något i Todoist känner jag mig lugn. Då vet jag att det inte kommer glömmas bort. Inget mer av mejla mig själv (ja det har jag gjort och många med mig, ingen kul lösning i längden). Man kan skapa olika listor och tagga dem med etiketter, man kan dela listor med andra, för gemensamma projekt i jobbet eller privata grejer tillsammans med sin familj exempelvis. Man kan ställa in påminnelser med push-notiser och man kan delegera uppgifter till någon annan, med förfallotid.

Ladda ner appen och få ordning på ditt liv här.

3. Lucky Iron Fish

Lucky Iron Fish är en kanadensisk uppfinning som ska öka järnintaget. Det är en liten järnfisk som man lägger i kastrullen när man till exempel kokar ris, gör grytor eller soppor. Fisken ger mest effekt om man droppar lite citronsaft på den, i övrigt avger den ingen som helst järnsmak eller kräver något speciellt. Järnfisken är gjord av gjutjärn och säljs till förmån för folket i Kambodja, där särskilt kvinnor lider av järnbrist. Om man köper en fisk till sig själv donerar man samtidigt en likadan fisk till en kambodjansk familj. Järnfisken funkar i fem år innan den behöver bytas ut. Så bra idé!

Köp en egen, eller ge bort i present här.

4. Rimowas kabinväska

Har rest en del i jobbet de senaste månaderna och bestämde mig för att investera i Rimowas ”Classic Flight, Cabin Multiwheel”,  som får plats i kabinfacket. Har trånat efter Rimowas aluminiumväskor i åratal men hejdat mig själv varje gång. Men, nu var det dags – året jag fyllde 40 och började resa i jobbet! Den här väskan slukar hur mycket som helst. Sist jag var borta rymde väskan dag- och kvälls-outfits för fem dagar + tre par skor och datorladdare och annat. Rulltekniken är underbar, så lätt att dra efter sig och svänga runt med. Man känner sig dessutom väldigt stylish på flygplatsen.

5. The Monocle Minute

Okej, ett nyhetsbrev jag VILL prenumerera på! Det är inte särskilt ofta som detta händer, nej. Livstilsmagasinet Monocle erbjuder detta dagliga nyhetsbrev som innehåller allt möjligt som händer i världen. Kortfattat, snyggt och inte det minsta tjatigt trots att det kommer varje dag. Man orkar inte läsa allt, men bara genom att scrolla genom rubrikerna hänger man med på ganska mycket.

Signa upp dig här.

Grattis WordPress!

Igår firade vi att WordPress fyllde 15 år. Över hela världen var det fest, från Kapstaden och Kuala Lumpur till New York, New Delhi och Stockholm. Detta firade jag och mina kollegor med att ordna en meetup hos Developers Bay!

En kul grej är att alla WordPress-versioner är döpta efter jazzmusiker. Gjorde därför en playlist med artisterna i rätt ordning. Här hittar man den.

Tack WordPress för att du har gjort internet bättre för alla. Och grattis på födelsedagen!

#wordpress #opensource #WP15