Sydkorea

Korean Demilitarized Zone

Idag åkte vi till DMZ – Korean Demilitarized Zone. Området är en militärkontrollerad barriär mellan Nordkorea och Sydkorea som skapades 1953. Det går ordnade turer till DMZ från Seoul och idag var det dags att åka dit. Passkontroller och väldigt ordnat såklart, men även om allt kändes säkert och kontrollerat så fanns det ändå en viss spänning i luften. Militärer och vägspärrar framkallar ju lätt en kuslig känsla, och att faktiskt se in i Nordkorea (och dess civila) kändes minst sagt surrealistiskt. DMZ består av flera olika platser att besöka, vi såg bland annat den tredje infiltreringstunneln som upptäcktes 1978, (vi fick gå ner i själva tunneln, man fick gå dubbelvikt och ha hjälm på sig), Dorasan Station, som är den sista tågstationen i Sydkorea som står redo och klar med räls in till nord. En komplett, modern tågstation och plattform. Och det kanske mest spännande av allt, ett besök på Dora Observatory, som ligger uppe på berget Dorasan, där man med kikare kan se rakt in i Nordkorea. Det här var verkligen en spännande dag. Hade gärna besökt Joint Security Area, men det är just nu stängt pga det ”militära läget”. Senast förra veckan flydde en nordkoreansk militär till Sydkorea, just över DMZ-området.

Banchan baby!

Idag tog vi tunnelbanan två stationer till området Seocho-dong, för att träffa en vän, Kyung-Hae. Hon tog med oss till en restaurang som heter Baecnyunok där vi åt traditionell koreansk Banchan och efteråt tittade vi in på Seoul Arts Center som fanns i närheten. Så fint! Det är riktigt mycket smog ute idag, munskyddet är därför på hela tiden. Himlen är helt grå med ett märkligt dis, som är just smog. Det är lite läskigt. Tittade in på Kakao Friends också, där var det desto mer färg. Resten av dagen går till att fixa iordning i köket i lägenheten vi hyr. Finns väldigt lite grejor att äta ur/laga mat med. Sedan kämpa vidare med jetlaggen (som jag trodde jag besegrat – men icke!)

Sinsadong

Vann över jetlaggen och är tillbaka i normalt tillstånd. Började dagen med frulle i lägenheten. Vi bor precis bredvid Paris Baguette, där de har gott kaffe i de finaste take away-muggarna jag sett. Sedan bar det av till ett område som heter Sinsadong och Garosu-gil Road, som jag läst om i Vogue. Det var precis så snyggt som jag trodde. Testade K-Beauty på Dr.Jart+ och drack en öl på Mikkeller. Finast var Maison Kitsune!

Framme i Seoul

Efter en lång resa är vi framme i Seoul, Sydkorea. Jetlaggen är starkt påtaglig, kämpar för att hålla mig vaken. Bor i en Airbnb-lägenhet i Gangnam Daero, på 16:e våningen. Dagens enda mål är att hålla sig vaken till 21-tiden, koreansk tid. Träffade den här fina roboten på Seouls flygplats. Hen hjälpte till med att informera om rätt bagageband. Så gullig!