Korean Demilitarized Zone

Idag åkte vi till DMZ – Korean Demilitarized Zone. Området är en militärkontrollerad barriär mellan Nordkorea och Sydkorea som skapades 1953. Det går ordnade turer till DMZ från Seoul och idag var det dags att åka dit. Passkontroller och väldigt ordnat såklart, men även om allt kändes säkert och kontrollerat så fanns det ändå en viss spänning i luften. Militärer och vägspärrar framkallar ju lätt en kuslig känsla, och att faktiskt se in i Nordkorea (och dess civila) kändes minst sagt surrealistiskt. DMZ består av flera olika platser att besöka, vi såg bland annat den tredje infiltreringstunneln som upptäcktes 1978, (vi fick gå ner i själva tunneln, man fick gå dubbelvikt och ha hjälm på sig), Dorasan Station, som är den sista tågstationen i Sydkorea som står redo och klar med räls in till nord. En komplett, modern tågstation och plattform. Och det kanske mest spännande av allt, ett besök på Dora Observatory, som ligger uppe på berget Dorasan, där man med kikare kan se rakt in i Nordkorea. Det här var verkligen en spännande dag. Hade gärna besökt Joint Security Area, men det är just nu stängt pga det ”militära läget”. Senast förra veckan flydde en nordkoreansk militär till Sydkorea, just över DMZ-området.